понеделник, 26 септември 2011 г.

Президентът Георги Първанов обсъди с Петя Раева обстановката в Катуница и Пловдив от последните няколко дни




 

Днес сутринта в 10:30 ч. беше свикана среща в Областната дирекция на МВР-Пловдив, а по-късно през деня беше проведена среща и с президента на Р България Георги Първанов в квартал Столипиново в Пловдив. На срещата присъстваха над 20 лидери на общности от Столипиново и други квартали в Пловдив, между които Джамилсет Джафер, Антон Карагьозов, Фикрет Сепетчи, Бранимир Иванов, Гюрсел Алиев, Юсуф Алиев и Сюрия Юсиф и други. Присъстваха още народният представител от ПГ на ДПС и кандидат за кмет на Пловдив Петя Раева, главният секретар на МВР Калин Георгиев, старши комисар Тодор Чонов - директор на РДВР Пловдив, началникът на 6-то РПУ в Пловдив Михаил Ангелов и други представители на министерството на вътрешните работи.
Петя Раева благодари на президента, че се е ангажирал с решаване на проблемите от последните няколко дни в Катуница и Пловдив и съобщи, че много хора от кварталите не са отишли на работа от страх, а и много деца не са отишли на училище, защото родителите ги е страх да ги пуснат. „Радвам се, че държавната власт най-после реши да поеме своите отговорности. Аз съм ангажирана изцяло с работа по кварталите. От три дни съм денонощно в Столипиново, Аджисан махала, Шекер махала и Арман махала. Сега положението там е спокойно", каза Раева. Според нея полицията не се е намесила навреме в случващото се. „Ако нещата бяха направени навреме, може би нямаше да се стигне до това етническо напрежение. Странно е по време на избори да се разиграва етническата карта, за да се печелят избори”, каза Раева. Тя посочи полицията и прокуратурата трябва да отговорят кой е предизвикал напрежението в Пловдив. Вчера е имало шествие по главната улица и побой в Джумая джамия. Имало е ескалация на напрежението в най-големите квартали, което е било провокирано. Също така вчера около 10 000 души бяха в кв. „Столипиново”. „Ако не бяхме ние да успокояваме хората....”, каза Раева.
Всеки от лидерите на общностите е имал възможност за пряк разговор с Георги Първанов. Петя Раева запозна президента с обстановката в Аджисан махала, Шекер махала, Арман махала и Столипиново през изминалите 2 дни. Обсъдено е предотвратяването на етническите конфликти в Пловдив, а Георги Първанов е взел отношение по въпроса и е заявил категорично, че най- важното в България е запазване на етническия мир и призова всички политически сили да излязат за президентските и местни избори с единен лозунг: „Подкрепяме етническата и религиозна толерантност!”