четвъртък, 6 октомври 2011 г.

Дарение на Сдружение за борба с рака на гърдата и рак на шийката на матката




Петя Раева, народен представител и кандидат за кмет на Пловдив, дари компютър с монитор на Сдружението за борба с рака на гърдата и рак на шийката на матката с Председател Цеца Маникатова в Първа градска болница на 06 октомври 2011 год.
За първи път октомври е обявен за месец за борба с рака на гърдата  през 1985 година в САЩ. Основна цел е да запълни липсващата информация в публичното пространство за  това заболяване. Вече 19 години месец октомври е посветен на  тази инициатива. Нейната основна цел е повишаване осъзнаването на важността от ранното откриване на кaрценома на млечната жлеза,  чрез широка образователна кампания, насочена към обществеността, правителството, здравните професионалисти, работодатели и жените от всяка възраст и етническа група.

Една на всеки 10 жени развива рак на гърдата през живота си. Ако се открие навреме, преди да има разсейки, ракът е напълно лечим при повече от 92% от жените. Информираността е от голямо значение, защото има различни видове рак и съответни терапии, например ХЕР2 положителният рак на гърдата нараства и се разпространява по-бързо от другите видове и изисква специфично поведение. По данни на Националния раков регистър всяка година в България се диагностицират над 3700 пациенти, от които 92% са в ранен стадий, когато ракът засяга само гърдата. Когато обаче заболяването прогресира, пациентите живеят средно 18-30 месеца след появата на метастази. Онкологичните заболявания представляват около 17% от всички заболявания, докато разходите за тях достигат едва 7% от всички разходи за здравеопазване.

„Болест, която е способна да срине един живот, едно самочувствие, увереност. Да те запрати на дъното на безизходицата или да ти даде огромно количество нови сили. „ каза Петя.
„Не съм изпитала това на собствен гръб, надявам се да не го изпитам. Мога само да предполагам какво е, как живеят засегнатите жени, как се борят със сълзите в очите, когато срещу тях има едва прикрита радост, че това не се е случило точно на теб, зад зле изиграно съчувствие или съжаление„ сподели Петя Раева и добави, че ще се опитат да извлекат най-важното като информация за болестта,  за да се даде нужната утеха на всеки, който чувства тази тема близко до себе си, за да им вдъхнат кураж.









Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.